ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Υλικά

500 γρ. φασόλια

2-3 καρότα κομμένα ροδέλες

2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι σέλινο

3-4 ντομάτες

½ φλ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ σε νερό να μουλιάσουν.

Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε μπόλικο νερό και βράζουμε 1 ½ περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες και το σέλινο ψιλοκομμένα, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να χυλώσουν.

 

 ΦΑΚΕΣ
 Υλικά
1/2 κιλό φακές
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης...
αλάτι, πιπέρι
ξύδι

 Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με μπόλικο νερό.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να πήξουν καλά.
Τις σερβίρετε περιχύνοντάς τες με λίγο ξύδι.

ΦΑΒΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά

300gr βρασμένη φάβα

1 αυγό

1 κρεμμύδι τριμμένο και τσιγαρισμένο

1 φλιτζάνι μα'ι'ντανό ψιλοκομμένο

100gr τριμμένη φρυγανιά

100gr φέτα ή κίτρινο τυρί

50ml ελαιόλαδο

αλάτι - πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να σφίξει το μίγμα. Πλάθουμε τους φαβοκεφτέδες, τους βουτάμε στο αλεύρι και τους τηγανίζουμε. Τους σερβίρουμε στολίζοντας με δυόσμο.

 

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά

½ κιλό ρεβύθια

2-3 κρεμμύδια τριμμένα

Δυόσμος ψιλοκομμένος

1-2 κούπες αλεύρι

Αλάτι - Πιπέρι - Νερό

 

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.

Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν τρίμματα.

Βάζουμε στη συνέχεια και το κρεμμύδι, το δυόσμο, το αλάτι το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό και τα ανακατεύουμε, ώστε να γίνουν μια πηχτή μάζα.

Παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.

Μόλις ροδίσει από τη μια πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη.

Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΡΥΖΙ

Υλικά

3/4 φλυτζανιού φακές

3/4 φλυτζανιού καστανό ρύζι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

φύλλα μαϊντανού πολύ ψιλοκομμένα

χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

ελαιόλαδο όσο θέλουμε

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεπλένουμε καλά κάτω από η βρύση ώστε να κρυώσουν και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βράζουμε και το ρύζι και κάνουμε το ίδιο όπως τις φακές.

 Ενώνουμε τις φακές και το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

ΑΝΥΔΡΑ ΡΕΒΙΘΙΑ

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια, φουσκωμένα σε αλατόνερο όλη τη νύχτα

200 γρ. ρύζι Καρολίνα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν λίγο, αλλά χωρίς να διαλυθούν. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την ντομάτα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ρεβίθια με τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να φουσκώσει το ρύζι. Βάζουμε άμεσα αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε μέχρι να φουσκώσει το ρύζι.