ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

Υλικά για 4 άτομα

• σαλιγκάρια

• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 1 πιπεριά πράσινη

• 1 κουτάκι κονκασέ ή 2 τομάτες φρέσκιες

• 2 φύλλα δάφνης

• Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

› Βράζουμε τα σαλιγκάρια και τα σουρώνουμε.

› Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές.

› Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και τα γυρνάμε 2-3 φορές.

› Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τομάτα, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνουμε να βράσει καλά τόσο, ώστε να δέσει η σάλτσα του.

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Υλικά για 6-8 άτομα

● 900 γρ. φιλέτα σαλιγκαριών

● 1 ποτήρι κόκκινο κρασί

● 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο                                           

● 1 ποτήρι αλεύρι

● 1 κλωνάρι δεντρολίβανο

●  αλάτι, πιπέρι

 

Υλικά για τα χόρτα

  • 30 γρ. άνηθο                 
  • 20 γρ. δυόσμο
  • 20 γρ. μαϊντανό
  • 15 γρ. μάραθο
  • 17 γρ. χυμό λεμονιού                                        
  • 15 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 5 γρ. πάπρικα καυτερή
  • 250 γρ. ελαιόλαδο        
  • 230 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 15 γρ. φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 110 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο        
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

 

Εκτέλεση

›  Σουρώνουμε τα φιλέτα σαλιγκαριών, τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.

›  Αλευρώνουμε τα σαλιγκάρια, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε µια φορά, τα βάζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 3 λεπτά και τα σβήνουμε µε κρασί.

 

Προετοιμασία για τα χόρτα

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι το ξερό με το φρέσκο σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι σχεδόν να διαλυθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις πάπρικες και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Κόβουμε τα χόρτα, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το μισό άνηθο, το μισό δυόσμο, το μισό μαϊντανό και το μισό μάραθο. Ανακατεύουμε, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βάζουμε τη φωτιά πολύ σιγά ώστε να σιγοβράσουν. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν τα χόρτα. Σβήνουμε τη φωτιά και τελειώνουμε ρίχνοντας τα υπόλοιπα μυρωδικά και το χυμό λεμονιού.

 

›  Σερβίρουμε τα φιλέτα σαλιγκαριών μαζί με τα χόρτα.

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΥΖΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ

• 1 κιλό σαλιγκάρια με κέλυφος

• 3-4 φύλλα φρέσκιας δάφνης

• 1 κιλό στρογγυλά πατατάκια

• 1 κιλό κολοκυθάκια

• 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

• 4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

• 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο

• 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες

• μισό ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο

• φρέσκο δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

• 1 ποτήρι νερό

• φρέσκια ρίγανη

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

› Σουρώνω τα σαλιγκάρια και τα ξεπλένω πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό κάτω από τη βρύση. Τα αφήνω να στραγγίξουν.

› Γεμίζω μια κατσαρόλα με νερό, ρίχνω τα φύλλα δάφνης και αφήνω το νερό να βράσει. Βράζω τα σαλιγκάρια για 5-6 λεπτά και τα σουρώνω.

› Καθαρίζω τα πατατάκια και κόβω τις άκρες από τα κολοκυθάκια. Τα τηγανίζω όλα για 3-4 λεπτά και τα σουρώνω με μια τρυπητή κουτάλα.

Τσιγαρίζω το λάδι με τα κρεμμύδια και προσθέτω τα σαλιγκάρια. Τα ανακατεύω και προσθέτω το ούζο, τις ντομάτες, τα πατατάκια, τα κολοκυθάκια, το δυόσμο, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Προσθέτω λίγο λίγο το νερό και αφήνω το φαγητό να βράσει και να χυλώσει. Προσθέτω τη ρίγανη και σερβίρω το φαγητό ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ

Υλικά για 4 άτομα                                                                         

• 1 κιλό χοχλιούς

• 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

• 1/2 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

• 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι

• αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο

 

Προετοιμασία

› Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για 3 λεπτά.

› Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και τους ανακατεύουμε μια φορά.

› Μετά από δυο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί.

› Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.