Υλικά
1 ποτήρι τραχανά (γλυκό)
3 ποτήρια νερό
9 αυγά
1 ποτήρι λάδι
½ κιλό τυρί
Πιπέρι
¾ φύλλο για πίτα
Βούτυρο
1 κρόκο αυγού
½ φλυτζανάκι λάδι
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό, προσθέτουμε τον τραχανά, κατεβγάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και τον αφήνουμε να φουσκώσει.
Πατάμε το τυρί με το πιρούνι και μόλις κρυώσει ο τραχανάς το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς και στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και λίγο πιπέρι.
Βουτυρώνουμε ενα ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, φύλλο – γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Χτυπάμε σε ένα πιάτο τον κρόκο με το λάδι και αλείφουμε την πίτα μας.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο την πίτα μέχρι να ροδίσει και μόλις γίνει, τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα, μέχρι να κρυώσει.
Υλικά (Για μέτριο ταψί 30εκ.):
2 κολυθάκια πράσινα
200γρ. τυρί φέτα θριμματισμένη
1 κούπα τσαγιού γάλα
2 κούπες καλαμποκάλευρο (περίπου)
2 κουταλιές σούπας βούτυρο για το ταψί
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 κουταλιές σούπας καλαμποκάλευρο για το πασπάλισμα
λίγο αλάτι (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
1. Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολυθάκια. Τα στίβουμε καλά και τοποθετούμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το γάλα το καλαμποκάλευρο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι.Στο τέλος προσθέτουμε το τυρί. Θα πρέπει να γίνει ένα αρκετά πηκτό μίγμα.
2. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί με τις 2 κουταλιές βούτυρο. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και απλώνουμε. Πασπαλίζουμε με τις 2 κουτελιές καλαμποκάλευρο, περιχύνουμε με το λάδι και προσθέτουμε τις δυο κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια μικρά επάνω από το μίγμα.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45 λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.
Υλικά
Για τη ζύμη
1 αβγό
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη ρίγανη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό αλεύρι
1/2 κουταλάκι σόδα
Για τη γέμιση
Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι
Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
6 αβγά βρασμένα, κρύα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
Ετοιμασία της ζύμης: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει σχετικά σφιχτή.
Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ετοιμασία της γέμισης: Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με δύο ποτήρια νερό.
Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο με το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση απλώνοντάς τη, ώστε να πάει παντού.
Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο που ανοίξαμε με την υπόλοιπη ζύμη, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω – γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού.
Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Τρώγεται και ζεστή και κρύα.
Υλικά (για 4 άτομα)
7 φύλλα κρούστας
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο
400 γρ. λαζάνια
6 αυγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο στον τρίφτη
400 γρ. φέτα τριμμένη
180 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά 1' - 2' λιγότερο από ότι υποδεικνύει η συσκευασία τους και τα στραγγίζετε καλά. Χτυπάτε τα αυγά με το φρέσκο γάλα και την κρέμα γάλακτος και λίγο αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε με τα τυριά, το ζαμπόν (προαιρετικά) και τα ζυμαρικά.
Στρώνετε σε μεγάλο ταψί 6 φύλλα έτσι ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά, αλείφοντας τα με αρκετό βούτυρο. Απλώνετε εκεί το μείγμα με τα μακαρόνια και διπλώνετε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν.
Τσαλακώνετε το τελευταίο φύλλο κρούστας, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείτε ακανόνιστα επάνω στην επιφάνεια της πίτας. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε στους 180ο-200οC.
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 75 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη
1 κούπα λάδι
1 κούπα μέλι
1 κούπα νερό
1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
1/2 κούπα σταφίδες (κατά προτίμηση μαύρες)
Κανέλλα
1/2 κουταλάκι σόδα
Αλεύρι όσο πάρει
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 1/2 κούπα μέλι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά της γέμισης (εκτός από το αλεύρι και την σόδα) και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την σόδα και λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή. Ρίχνουμε την ζύμη μας σε ένα λαδωμένο ταψί, την χαράζουμε και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι: Βράζουμε το μέλι με το νερό και μόλις κρυώσει το γλυκό μας το σιροπιάζουμε.