ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

1 ½ κιλό πατάτες

2 κρεμμύδια

1 πράσινη πιπεριά

1 φλ. Ελαιόλαδο

ελιές

2 κουταλιές μουστάρδα

ξύδι

αλάτι - πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν τις στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν τις κόβουμε κομμάτια μέσα στο μπολ που θα αποθηκεύσουμε την πατατοσαλάτα μας.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια την πιπεριά και τις ελιές και τα ανακατεύουμε με τις πατάτες.

Σ' ένα σέικερ βάζουμε το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και αφού ανακαινίσουμε καλά περιχύνουμε την πατατοσαλάτα μας, προσέχοντας να ανακατευτεί ομοιόμορφα.

Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρουμε.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΛΙΑΣ

Υλικά

7 μικρές ντομάτες

60 gr τόνο μέσα σε λάδι

1 βάζο πατέ πράσινης ελιάς

Μαϊντανό

 

Εκτέλεση

Διαλέγουμε 7 μικρές ντομάτες γυαλιστερές. Τις ανοίγουμε από την επάνω πλευρά. Βγάζουμε τους σπόρους, χωρίς όμως να τις τραυματίσουμε. Κόβουμε τον τόνο σε μικρά κομμάτια και τον αναμειγνύουμε με το πατέ πράσινης ελιάς. Με αυτή την γέμιση, γεμίζουμε τις ντομάτες. Τις τοποθετούμε σε ραβιέρες και γύρω γύρω ρίχνουμε τον μαϊντανό αφού τον έχουμε ψιλοκόψει.

Σερβίρεται κρύο, σαν πρώτο πιάτο, σαν ορεκτικό ή σε μπουφέ.

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΩΜΟ

Υλικά

15-20 παξιμαδάκια μπουκιές

250 γρ. καπνιστό σολωμό

1 κεσεδάκι τυρί κρέμα

λίγο άνηθο

κάπαρη

λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

Βάλτε τη κάπαρη σε λίγο κρύο γάλα να ξαρμυρίσει για 5 λεπτά. Στραγγίξτε τη καλά και στεγνώστε σε απορροφητικό χαρτί.

Ανακατέψτε το τυρί κρέμα με το χυμό λεμονιού και αλείψτε τα παξιμαδάκια. Κόψτε το σολωμό σε μικρές λωρίδες και τοποθετήστε πάνω στο τυρί κρέμα. Γαρνίρετε με την κάπαρη και ολοκληρώστε με λίγο άνηθο.

ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ, ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Υλικά 

1 μπαγκέτα

12 φετούλες μοτσαρέλα

12 φέτες ντομάτα

12 φέτες αγγούρι

 Ελαιόλαδο

 Ρίγανη

 

Εκτέλεση

Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες βγαίνουν 12 φέτες.

Πάνω σε κάθε φέτα μπαγκέτα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε 1 φέτα μοτσαρέλα,

1 φέτα ντομάτα, 1 φετούλα αγγούρι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Τοποθετούμε σε πιατέλα.

Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΝΤΙΠ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΟΒΟ

Υλικά

Παξιμάδια μπουκιές ολικής

100 gr. φέτα μαλακή

Λάδι

Θυμάρι

Ρίγανη

Μπούκοβο

Θρούμπι

για τη γαρνιτούρα

πιπεριά κόκκινη

ντοματίνια

Μερικά φύλλα μαρουλιού

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε με πιρούνι όλα τα υλικά και καλύπτουμε τα παξιμάδια.

Στρώνουμε τα φύλλα του μαρουλιού και τοποθετούμε πάνω τα παξιμάδια δημιουργώντας μαργαρίτες.

Τοποθετούμε πάνω σε κάθε παξιμάδι μερικές φέτες πιπεριάς και από μισό ντοματίνι στο κέντρο.

ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

Υλικά για 6 άτομα

•6 φέτες γερμανικό ψωμί σικάλεως (τετράγωνες)

•250 γραμ κατσικίσιο τυρί μαλακό

•2 κρεμμυδάκια φρέσκα

•3 κουταλιές της σούπας λάδι

•αλάτι, πιπέρι

Για την γαρνιτούρα: λίγα ραπανάκια, λίγα τσάιβς ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

 Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με μια ξύλινη σπάτουλα το τυρί με το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε το μπολ, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή διαφανή μεμβράνη, στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα ραπανάκια. Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού διαγώνια σε τρίγωνα και τις αλείφουμε με το μείγμα τυριού. Γαρνίρουμε τα ψωμάκια με τα ραπανάκια και τα τσάιβς.

Παραλλαγή: τα ορεκτικά αυτά ψωμάκια μπορούμε να τα ετοιμάσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε να αρωματίσουμε το τυρί με το σκόρδο, πολτοποιώντας στο μίξερ 1-2 σκελίδες σκόρδο και προσθέτοντας τις στο τυρί. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πάπρικα, καυτερή πιπεριά, βασιλικό ή μαϊντανό.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Υλικά

Αμπελόφυλλα

Ρύζι (μια κουταλιά περίπου για κάθε φύλλο)

3 μεγάλα κρεμμύδια

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

Ελαιόλαδο

Άνιθος – Μάραθος – Δυόσμος

Αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση

Λειώνουμε στο μπλέντερ τα λαχανικά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, το ρύζι και λίγο νερό και τυλίγουμε.

MΠΡΟΥΣΚΕΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Υλικά

6 ή 7 ώριμες ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσάμικο

6-8 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 μπαγκέτα γαλλικό ψωμί ή παρόμοιο ιταλικό ψωμί

 

Εκτέλεση 

Ξεφλουδίστε και κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια. Προθερμάνετε το φούρνο. Εντωμεταξύ βάλτε τις ντομάτες, το σκόρδο, 1κ.σ. ελαιόλαδο και το ξίδι σε ένα μπλ και ανακατέψτε. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και αλατοπίπερο. Κόψτε τη μπαγκέτα σε διαγώνιες φέτες. Απλώστε πάνω τους λάδι και τοποθετήστε τις στο φούρνο, στην πάνω θέση.  Βάλτε το ψωμί σε μια πιατέλα και με ένα κουτάλι προσθέστε το μίγμα και σερβίρετε. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στη συνταγή και λίγο cottage cheese.