Υλικά
1,5 κιλά αρνάκι
6-7 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες
4-5 λεμόνια
½ φλ. ελαιόλαδο
θρούμπι
αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το αρνάκι, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί.
Του κάνουμε μαχαιριές σε διάφορα σημεία και βάζουμε 1 κομμάτι σκόρδο και αλατοπίπερο. Το αλείφουμε με χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το φαγητό με λάδι, 2 φλιτζάνια νερό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Το γυρίζουμε και ξαναψήνουμε στους 150 βαθμούς για άλλη 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε το θρούμπι προς το τέλος για να μην πικρίσει.
Υλικά
•1 κιλό κιμά
•2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
•½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
•½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
•ρίγανη, δυόσμος, μαϊντανός
•αλάτι, πιπέρι
• αλεύρι
Εκτέλεση
1.Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε πολύ καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το αυγό. Προσθέτουμε λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
2.Τα πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.
3.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Υλικά
1,5 κιλό μοσχάρι
500γρ. κριθαράκι ή χυλοπίτες
1 κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες
½ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας , το κόβουμε σε μερίδες και το τοποθετούμε σε ταψί.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
Τα βάζουμε στο ταψί, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε στους 200ο μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να τρυπιέται.
Ρίχνουμε 3-4 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και το κριθαράκι, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς για να μην κολλήσει.
Ψήνουμε μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Υλικά
600γρ. κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (χοιρινό με μοσχάρι)
2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες στο τρίφτη
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο φρυγανιά
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
5 κουταλιές σούπας κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα
1 ποτήρι νερού σάλτσα ντομάτας συμπυκνωμένη
1 μεγάλη τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
¼ φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
¼ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1.Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ για να φτιάξουμε τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε περίπου για 10 λεπτά, πρέπει να γίνουν αφράτα. Παίρνουμε ποσότητες από το ζυμωμένο κιμά και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου στους 180ο βαθμούς με αέρα.
2.Όσο θα ψήνονται τα σουτζουκάκια ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι ίσα ίσα να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βράζουμε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά περίπου.
3. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί με τα σουτζουκάκια και ψήνουμε στους 180ο για 20 λεπτά περίπου. Προσοχή μα μη σωθεί η σάλτσα τελείως, καθώς επίσης και να μη σας αρπάξουν στη επιφάνεια.
Υλικά
700 – 800γρ φιλέτα κότας
το άσπρο τμήμα από ένα πράσο
2 πατάτες
2 καρότα
1 φλιτζάνι κολοκύθα σε κυβάκια
1 μέτρια σελινόριζα
1 φλυτζάνι τριμμένο κόκκινο λάχανο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά θυμάρι
χυμός ενός λεμονιού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Πλένουμε, αλατίζουμε ελαφρά τα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Στη συνέχεια τα αχνίζουμε στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές και τα βγάζουμε σε μία πιατέλα. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, τα αλατίζουμε, τρίβουμε μαύρο πιπέρι και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε τα φιλέτα, το χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό.
Υλικά (για 4 άτομα)
•500 γρ. Χυλοπίτες με κρόκο Κοζάνης
•1 κ. μοσχάρι (από ποντίκι)
•2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•2 κλωνάρια σέλερι, μαζί με τα φύλλα τους, ολόκληρα
•2 κ.σ. Ελαιόλαδο
•1 δαφνόφυλλο
•Αλάτι
•φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•Xυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το κρέας σε άφθονο αλατισμένο νερό με λίγο αλάτι, ενώ κατά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται με μια κουτάλα.
Όταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, τα καρότα, το σέλερι και το δαφνόφυλλο.
Αφού βράσει καλά το κρέας προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το χυλοπιτάκι.
Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο στήθος ή μπούτι σε κομμάτια
½ κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
2 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές τοματοπολτός
πιπέρι καγιέν
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά θυμάρι
αλάτι
Εκτέλεση
Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το πιπέρι καγιέν (προσοχή το καγιέν είναι πολύ καυτερό) και αλάτι. Το σωτάρουμε στο λάδι μαζί με το σκόρδο που το έχουμε κόψει σε φέτες. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και προσθέτουμε τον τοματοπολτό (το καλοκαίρι είναι πολύ καλύτερα να προσθέσουμε 3-4 φρέσκιες τομάτες), το μπαχάρι και το θυμάρι.
Το βράζουμε για 30΄ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις μπάμιες ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει η σάλτσα του φαγητού σε όλες τις μπάμιες και βράζουμε για 20΄ περίπου χωρίς να ανακατέψουμε το φαγητό για να μην διαλυθούν οι μπάμιες.
Υλικά
4 φιλέτα κοτόπουλου, περίπου 700 γρ.
1 κουταλάκι τριμμένο μελισσόχορτο
1 κουταλάκι τριμμένο δενδρολίβανο
λίγο κύμινο
αλάτι και πιπέρι
3 κ. σ. χυμός λεμονιού
2 φλιτζ. τριμμένο καρότο
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε το μελισσόχορτο, με το δενδρολίβανο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνουμε το μίγμα στα φιλέτα. Προσθέτουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και σωτάρουμε τα φιλέτα για 10 λεπτά. Τα σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα σερβίρουμε με τριμμένο καρότο στο οποίο έχουμε προσθέσει λάδι λεμόνι και αλάτι.
Υλικά για 8 μεγάλα μπιφτέκια
για το μίγμα του μπιφτεκιού:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο μέτριο ξερό κρεμμύδι
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά θυμάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
για τη γέμιση
1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
1 φλιτζάνι καρότα κομμένα σε κυβάκια
για το ταψί
2 ντομάτες ή 2 πατάτες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι
λίγο θυμάρι
για τη συνοδευτική σαλτσούλα
200ml γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά
3 κουταλιές κέτσαπ
3 κουταλιές μουστάρδα
λίγο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Μουσκεύουμε το ψωμί, το στραγγίζουμε ελαφρά διότι το νερό θα κάνει το μίγμα μας αφράτο και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά των μπιφτεκιών.
Χωρίζουμε τη ζύμη του κιμά σε 8 κομμάτια και τα ανοίγουμε σε ‘στρόγγυλο φύλλο’ περίπου 15εκ. Στη μέση βάζουμε τη γέμιση και προσπαθούμε να τα ‘κλείσουμε’ χωρίς να φαίνεται η γέμιση και δίνοντας ένα στενόμακρο σχήμα.
Σε ένα ταψί στρώνουμε πολύ ψιλές φέτες από ντομάτα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και θυμάρι και τοποθετούμε τα μπιφτέκια. Αν δεν έχουμε ντομάτες κόβουμε ψιλές φέτες από πατάτα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλτσούλας ψήνουμε το αμύγδαλο και σερβίρουμε με βρασμένο πλιγούρι
Υλικά
1 κ. μοσχάρι (μπούτι)
500γρ. λαζάνια
¾ φλ. καφέ βούτυρο
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε το μοσχάρι και το αλατοπιπερώνετε.
Βάζετε το βούτυρο να κάψει και το σωτάρετε καλά.
Αφού ροδίσει προσθέτετε τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και δυο φλιτζάνια ζεστό νερό.
Το αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.
Στη συνέχεια, βράζετε σε μια κατσαρόλα 5 ποτήρια νερό με λίγο αλάτι και βράζετε για 6-8 λεπτά.
Τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε ζεστά, ρίχνοντας μυζήθρα και τη σάλτσα.
Το κρέας το σερβίρετε σε λεπτές φέτες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Υλικά
1 κόκορας
500γρ. χυλοπίτες
½ φλ. τσαγιού βούτυρο
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τον κόκορα. Τον κόβετε σε μερίδες και τον αλατοπιπερώνετε.
Βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει, σωτάρετε τις μερίδες και τις αφήνετε να ροδίσουν καλά.
Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από τις τριμμένες ντομάτες με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήνετε να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου.
Παράλληλα, προθερμαίνετε το φούρνο στους 250ο.
Βγάζετε τον κόκορα σε μια πιατέλα και ρίχνετε τη σάλτσα σε ταψί, προσθέτοντας την υπόλοιπη ποσότητα ντομάτας και 2-3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Αφού πάρουν μια βράση, ρίχνετε τις χυλοπίτες και της αφήνετε για 15 λεπτά.
Σερβίρετε με τριμμένη μυζήθρα.
Υλικά
1½ κιλό μοσχάρι (χτένι σπάλας) κομμένο σε μπουκιές
250 γραμμ. μανιτάρια
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες κομμένες σε τέταρτα
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε τέταρτα
2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε τέταρτα
2 μελιτζάνες κομμένες σε καρέ (μπουκιά)
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. δυόσμος
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε γάστρα πήλινη γιατί κρατάει τα υγρά του φαγητού και ψήνεται πιο σωστά. Βάζουμε το κρέας στη γάστρα. Προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλερι ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς και τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα και 30΄, οπότε και ελέγχουμε αν το κρέας έχει ψηθεί. Νερό δεν προσθέτουμε γιατί τα λαχανικά θα κατεβάσουν υγρά. Σερβίρουμε το κρέας με τα λαχανικά τριγύρω.
μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 90 λεπτά
Υλικά
500 γραμμ. συκώτι μοσχαρίσιο
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Λίγο αλεύρι
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ. μαϊντανό ή λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε το συκώτι σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε μακρόστενα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.
2. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και αφήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο. Τα αφήνουμε για περίπου 10΄-12΄ να ξανθύνουν και να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
3. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το συκώτι και το τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Ροδίζουμε το ταμποναρισμένο με αλεύρι συκώτι στο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να πάρει χρώμα γύρω γύρω, για περίπου 3΄. Τότε προσθέτουμε ξανά τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1΄ ανακατεύοντας.
4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστoύν σχεδόν όλα τα υγρά και να μείνει το συκώτι με το λάδι του. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένες πατάτες τηγανητές ή λευκό ρύζι.
Μερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά
Υλικά
1 και 1/2 κιλά κρέας κατσικίσιο
500 γραμ. μαυρομάτικα φασόλια
2-3 ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλυτζάνι ελαιόλάδο
αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας αλατοπιπερομένο, κομμάτια μερίδες στην κατσαρόλα.
Γιαχνίζουμε με κρεμμύδι, ντομάτα και λάδι.
Ρίχνουμε νερό και βράζουμε.
Τα μαυρομάτικα τα βράζουμε χωριστά σε άλλη κατσαρόλα.
Όταν βράσει το κρέας, στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
Το αφήνουμε λίγο να βράσει με τα μαυρομάτικα, να αχνιστεί και είναι έτοιμο.