ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Υλικά

1 κούπα ταχίνι ολικής άλεσης

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κούπα μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

4 -4 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε σε λεκανίτσα μαζί με το ταχίνι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και την κανέλα και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το κουτάλι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Πλάθουμε κουλουράκια σε ό, τι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Υλικά

½ φλιτζάνι ταχίνι

½ φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι σπασμένη καρυδόψιχα

½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες

1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ) ή άλλες νιφάδες δημητριακών

½ φλιτζάνι σταγόνες κουβερτούρας ή μισή πλάκα κουβερτούρα (50 γραμ. περίπου) κομμένη σε μικρότερα κομμάτια

½ κουτ. του γλυκού κανέλα

 

Εκτέλεση

Ρίχνετε σ ένα μπολ το ταχίνι, το μέλι, την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και την κανέλα και τα ανακατεύετε.

Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο λίγο την βρώμη ανακατεύοντας και στο τέλος προσθέτετε και την κουβερτούρα.

Σ ένα ταψί απλώνετε μια λαδόκολλα και από το μείγμα παίρνετε κομμάτια στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού και το πλάθετε με τα χέρια σε μπαλάκι το οποίο πριν το βάλετε στο ταψί το πατάτε λίγο, όπως κάνουμε με τα μπιφτέκια (υπολογίστε περίπου 12 κομμάτια).

Τα τοποθετείτε αραιά μέσα στο ταψί, γιατί τα μπισκότα απλώνουν με το ψήσιμο. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω – κάτω) και τα ψήνετε για 10’. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο.

Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο τα μπισκότα είναι πολύ μαλακά, γι αυτό πριν τα μαζέψετε αφήστε τα να κρυώσουν λίγο, αλλά βγάλτε τα από το ταψί με την λαδόκολλα.

Όταν κρυώσουν αν δεν τα σερβίρετε, τα κλείνετε σε γυάλινο βάζο.