ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Υλικά

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν

1 κ.σ. σόδα

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.σ. τζίντζερ (πιπερόριζα)

2/3 ποτ. πετιμέζι

1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο

2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

1-2 χούφτες σταφίδες μαύρες+ξανθές

1/2 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

2 μήλα τριμμένα

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκάλι

ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

1.Βάζουμε σε μπολ το λάδι και το πετιμέζι και ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι να ενωθούν.

2.Ρίχνουμε και το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα μήλα τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο διαλύουμε τη σόδα, μαζί και το ξύσμα πορτοκαλιού.

3.Στρώνουμε μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ταψί ή σε φόρμα για κέικ και απλώνουμε το γλυκό με το κουτάλι ομοιόμορφα.

4.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για 40 λεπτά περίπου ή έως βγει το μαχαίρι καθαρό. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ

Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού φαρίνα

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού ταχίνι

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα

ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

 Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ταχίνι και το διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις σταφίδες, αφού τις πλύνουμε, τις σκουπίσουμε και τις αλευρώσουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα καρύδια, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα διαλυμένη σ' αυτόν και τα κανελογαρύφαλλα.

Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Όταν ψηθεί, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη ζάχαρη.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά

240 ml λάδι

220 γρ ζάχαρη

100 γρ ψιλό σιμιγδάλι

120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

300 γρ καρύδια τριμμένα σε μορφή πούδρας

ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

1/2 κγ κοφτό μοσχοκάρυδο

1 φλυτζάνι (250 ml) ζεστό νερό

μαρμελάδα

 

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη (εκτός από το νερό) τα χτυπάμε στο μίξερ και προσθέτουμε, ενώ χτυπάμε, το νερό.

Όταν ενωθούν καλά τα υλικά αδειάζουμε σε φόρμα του κέικ, που την έχουμε αλείψει με λάδι, και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.

Ψήνουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Χρειάζεται περίπου μία ώρα ψήσιμο. Όταν το ξεφουρνίσουμε το αφήνουμε στη φόρμα για 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού κρυώσει το καλύπτουμε με μαρμελάδα.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΝΕΣ ΚΑΦΕ

Υλικά

2 αυγά

1/3 φλ. ζάχαρη

1 κ.γ. νες καφέ

80 γρ. καρύδια

50 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή σοκολάτα

½ φλ. Αλεύρι

1 κ.γ. baking powder

1 βανίλια

 (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε σοκολάτα αντί για σταγόνες σοκολάτας – πρέπει από πριν να τρίψουμε τη σοκολάτα σε χοντρό τρίφτη και να τη βάλουμε στο ψυγείο)

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μαρέγκα.

Προσθέτουμε το νες καφέ και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί. Τα μισά καρύδια τα τρίβουμε (σε σκόνη) στο μίξερ. Την υπόλοιπη ποσότητα καρύδια τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια.

Προσθέτουμε μέσα στα αυγά τα καρύδια και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύουμε. Η ζύμη γίνεται αρκετά πηχτή και μαλακή.

Σε ένα ταψί (22-24 cm) βάζουμε τη λαδόκολλα και αδειάζουμε τη ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220° για 15 λεπτά.

Γίνεται σε 20 λεπτά. 5 λεπτά για το ανακάτεμα και 15 λεπτά για ψήσιμο.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΑ

Υλικά

400γρ. ζάχαρη

230γρ. βούτυρο

3 αυγά

370γρ. αλεύρι που φουσκώνει

120γρ. καρύδια ψιλ/να

330γρ. μήλα σε φέτες

1/2 κγ. Αλάτι

1/2 κγ. baking powder

1 κγ. Κανέλα

λίγο μοσχοκάρυδο

10γρ. άρωμα βανίλια

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, την κανέλα, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο.

Προσθέτουμε στο μίγμα με τα αυγά το μίγμα με το αλεύρι. 

Προσθέτουμε τα μήλα και τα καρύδια. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα.