ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Υλικά

1 κιλό χταπόδι

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

2 κρεμμύδια

2-3 ντομάτες

1 ποτηράκι άσπρο κρασί

½ φλ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε το χταπόδι μέσα σε κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό. Το βγάζουμε, φυλάμε το ζουμάκι του και μόλις κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε με το λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτουμε το ζουμί που έχετε βράσει το χταπόδι, την ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι και 5-6 ποτήρια νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα μακαρονάκια, ανακατεύοντας στην αρχή για να μην κολλήσει, μέχρι να πιεί το ζουμί του.

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Υλικά
1½ κ. μεγάλα καλαμάρια
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη
1 φλ. ρύζι
½ φλ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανός
1 ποτηράκι ούζο
2 λεμόνια
αλάτι/πιπέρι
οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα καλαμάρια.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε ένα ποτήρι νερό και ζεματίζετε τα καλαμάρια. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ με το νερό τους και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά και τα πλοκάμια.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα πλοκάμια, το σκόρδο, την πιπεριά και το κρεμμύδι. Όταν μαραθούν προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε για ένα λεπτό και σβήνετε με το ούζο.
Προσθέτετε το χυμό από τα λεμόνια, 4 κούπες νερό, αλάτι και πιπέρι.
Βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι. Το αφήνετε να κρυώσει.
Παίρνετε ένα ένα τα καθαρισμένα καλαμάρια και αρχίζετε να τα γεμίζετε. Κλείνετε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

ΨΑΡΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Υλικά για 4 άτομα
4 μέτρια λαβράκια
8 μέτρια ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι χυμός τομάτας
5-6 φυλλαράκια φασκόμηλο
λίγα φυλλαράκια βασιλικού ...
2 κουταλιές τριμμένο θυμάρι
7-8 πατατούλες (για να τις κόψουμε σε ροδέλες)
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα ψάρια:
Τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε καλά, αφαιρούμε το κεφάλι και προσπαθούμε να αποσπάσουμε και την κεντρική ραχοκοκαλιά για να πάρουμε τα φιλέτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Η προετοιμασία των κρεμμυδιών μπορεί να γίνει και την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα ξεπλένουμε να φύγει η δυνατή τους γεύση και τα αχνίζουμε στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συχνά για 15΄περίπου. Προς το τέλος προσθέτουμε τα αρωματικά, το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες, τις στρώνουμε σε ταψί, τοποθετούμε ανάμεσα τα λαβράκια και από πάνω προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35΄ περίπου.

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ

Υλικά (για 25 περίπου μπουκιές)

1 κουτί τόνο

1,5 κ.σ. μαγιονέζα αλά Pandespani ή στραγγιστό γιαούρτι ή μασκαρπόνε

4 κοκκάρια (βολβοί) ή 1 κ.σ. κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

3 ελιές χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες

3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα κλωναράκια

2 κ.σ. χυμό λεμόνι

1/2 ντομάτα χωρίς τα σπόρια πολύ ψιλοκομμένη, τετραγωνάκια όχι τριμμένη

2 μεξικάνικες πίτες (τορτίγες)

 

Εκτέλεση

Βάζετε τον τόνο σε μπολ και τον διαλύετε σε μικρά κομματάκια με ένα πιρούνι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι.

Απλώνετε το μισό μείγμα σε κάθε τορτίγια και την τυλίγετε σφιχτά. Αφαιρείτε από τις άκρες της ένα εκατοστό περίπου, ώστε να έχετε σχήμα που να μοιάζει με κανονικό σωλήνα. Τυλίγετε κάθε τορτίγια σε διαφανή μεμβράνη κλείνοντάς την παντού και την βάζετε οριζόντια στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Σερβίρισμα: Λίγη ώρα πριν χρειαστείτε τα ορεκτικά, βγάλτε τις τορτίγες με τόνο απ' το ψυγείο, αφαιρέστε τη διαφανή μεμβράνη και κόψτε κάθετα με κοφτερό μαχαίρι σε ροδέλες πάχους 1 εκατ. Τοποθετείστε σε πιατέλα και σερβίρετε.

Προετοιμασία: Τα κάνετε οπωσδήποτε την προηγουμένη, για να μείνουν οι τορτίγες με τον τόνο τουλάχιστον ένα βράδυ στο ψυγείο. Μπορείτε όμως να κάνετε τo ορεκτικό χωρίς πρόβλημα, ακόμη και 2 μέρες πριν.

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Υλικά

4 φέτες σολομού

1 καρότο

1 κολοκυθάκι

1 κρεμμυδάκι φρέσκο

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη μαύρη

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καρότο, το κολοκύθι και το κρεμμυδάκι και τα κόβουμε σε λωρίδες.

Στρώνουμε σε ένα ταψί ένα αλουμινόχαρτο, ακουμπάμε πάνω του μια λαδόκολλα και στρώνουμε τα λαχανικά με τη σειρά και πάνω τους τα κομμάτια του σολομού.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι και περιχύνουμε το σολομό με το ελαιόλαδο.

Πιάνουμε το αλουμινόχαρτο με τη λαδόκολλα και τυλίγουμε όπως ένα φάκελο.

Ρίχνουμε λίγο νερό μέσα στο ταψί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  για 30’ περίπου.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά
1 κιλό Σουπιές
1 κιλό Σπανάκι
1 κούπα Λάδι
1 κούπα πολτοποιημένη Ντομάτα
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
Αλάτι
... Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει.
Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'.
Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

Υλικά
2 κούπες ρύζι κίτρινο
3οο γρ. μύδια (ψίχα)
4 κούπες νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
300 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Μόλις γυαλίσει ρίχνετε το ρύζι και το γυρνάτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει διάφανο. Αν βάλετε σκόρδο, το ρίχνετε κι αυτό να τσιγαριστεί.
Ρίχνετε το νερό και τη ντομάτα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά. Μόλις μισοβράσει το ρύζι ρίχνετε τα μύδια, αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό και παρακολουθείτε μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό οπότε και προσθέτετε (ζεστό).
Όσο το ρύζι "κρατάει" λίγο, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε λίγο να σταθεί.
Σερβίρετε το μυδοπίλαφο ζεστό, πασπαλίζοντας αν θέλετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ακόμα.
*Αν υπάρχει η δυνατότητα για φρέσκα μύδια, τα αχνίζετε χωριστά, πετάτε όσα δεν άνοιξαν και τα υπόλοιπα τα προσθέτετε κανονικά στο ρύζι.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υλικά (για 6 άτομα):

1 κιλό γαρίδες, χοντρές

½ φλυτζάνι ελαιόλαδο

2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένο

αλάτι - πιπέρι

μπαχάρι - ρίγανη

½ κουταλάκι ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο.

Προσθέτετε τις ξυσμένες ντομάτες όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη για να δέσει η σάλτσα.

Αφήνετε να βράσουν 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ωστόσο βράζετε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά. Τις σουρώνετε και αφαιρείτε τα φλούδια, όχι όμως και τα κεφάλια.

Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, ρίχνετε μέσα τις γαρίδες. Τις αφήνετε να βράσουν για 15 ακόμη λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Σημείωση: Τις γαρίδες μπορείτε να τις σερβίρετε με βραστό ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Υλικά

Αστακός

200 γρ. λινγκουίνι ή Σπαγγέτι

1/4 φλιτζάνι Λάδι

1 σκελίδα Σκόρδο

400 γρ. Ντομάτες (περασμένες στον τρίφτη)

1 κουτ. Σούπας Ξύδι

1 πρέζα Ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού Πελτές ντομάτας

1/3 φλιτζανιού βασιλικός ή Μαϊντανός

 

Εκτέλεση

1. Βράστε τον αστακό σας και κόψτε τον κατά μήκος στη μέση. Σκεπάστε τον με διαφανή μεμβράνη και φυλάξτε τον στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά.

2. Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράστε τη σάλτσα ώσπου να δέσει.

3. Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό με ελάχιστο λάδι για να μην κολλήσουν. Στραγγίξτε τα και σερβίρετέ τα σε πιατέλα.

4. Περιχύστε τα με τη σάλτσα ντομάτας.

5. Βγάλτε τον αστακό από το ψυγείο και βάλτε τον στο γκριλ και ψήστε τον για 5 λεπτά για να ζεσταθεί.

6. Σερβίρετε τα μακαρόνια στην πιατέλα γαρνιρισμένα με τα δύο μισά του αστακού.