ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΨΗΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ

Υλικά (για 4 άτομα)

•500 γρ. στριφτάρια ντομάτας

•15 ντοματίνια

•1 κ.σ. πολτό σκόρδου

•1 κ.γ. ξερό θυμάρι

•1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο

•4 κ.σ. Ελαιόλαδο

•3/4 φλ.τσ. κατίκι Δομοκού

•Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Σ’ ένα ταψί βάζουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Αφού βράσουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίξουμε, τα αναμιγνύουμε με τη σάλτσα και το κατίκι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Extra tip

Προσθέτουμε στο πιάτο μας νιφάδες από καυτερό μπούκοβο.

ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΨΗΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ

Υλικά (για 4 άτομα)

•500 γρ. στριφτάρια ντομάτας

•15 ντοματίνια

•1 κ.σ. πολτό σκόρδου

•1 κ.γ. ξερό θυμάρι

•1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο

•4 κ.σ. Ελαιόλαδο

•3/4 φλ.τσ. κατίκι Δομοκού

•Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Σ’ ένα ταψί βάζουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Αφού βράσουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίξουμε, τα αναμιγνύουμε με τη σάλτσα και το κατίκι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Extra tip

Προσθέτουμε στο πιάτο μας νιφάδες από καυτερό μπούκοβο.

ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Υλικά (για 4 άτομα)

•500 γρ. στριφταρια σπανάκι

•2 ξερά κρεμμύδια

•2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

•2 ντομάτες

•1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά

•10-12 πράσινες ελιές

•150 γρ. Φέτα

•2 κ.σ. Κάππαρη

•1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

•1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

•1/4 φλ. Ελαιόλαδο

•Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο με το σκόρδο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπερία και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα, συνεχίζουμε με την κάππαρη, τις ελιές κομμένες στη μέση, τη ρίγανη και το μαϊντανό.

Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε.

Όσο είναι ζεστά τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και τη φέτα (ψιλοκομμένη ή τριμμένη) και σερβίρουμε.

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

Υλικά για τέσσερα άτομα

500 γρ πέννες

250 γρ μανιτάρια φρέσκα

3 μεγάλα καρότα

4 ντομάτες ή μία συσκευασία σάλτσα με βασιλικό Αληθινό

1 κουταλιά αποξηραμένο βασιλικό

½ ματσάκι μαϊντανό

1 πράσο (το άσπρο τμήμα του)

12 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε να αχνιστούν στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά.  Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό (μπορούμε και από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά) και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.  Στα τελευταία λεπτά προσθέτουμε και τις ελιές.

Παράλληλα βράζουμε και τις πέννες, για 6 περίπου λεπτά προσέχοντας να μη μαλακώσουν και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα.

ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Υλικά (για 4 άτομα)
•500 γρ. στριφτάρια καρότου
•1 ματσάκι πράσινα σπαράγγια
•5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
•1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
•4 κ.σ. δυόσμο φρέσκο
•2 κ.σ. άνηθο φρέσκο
•1 σφηνάκι βότκα
•Ξύσμα από ένα λεμόνι
•Αλάτι, πιπέρι
•3-4 κ.σ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από τη χοντρή βάση τους, αφαιρούμε το εξωτερικό τους μέχρι τη μέση περίπου και τα ζεματίζουμε για 4-5 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας, τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό που έβρασαν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με τα σπαράγγια.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με τη βότκα.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και αμέσως μετά τα ζυμαρικά.
Ρίχνουμε και το φλιτζάνι με το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά, περίπου 2-3 λεπτά.
Αν θέλουμε προσθέτουμε 1-2 κ.σ. τυρί κρέμα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣΑΚΙ

Υλικά για 4 άτομα

2 κούπες κουσκουσάκι

μία μεγάλη σελινόριζα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2  ματσάκι άνηθος

4 κουταλιές ελαιόλαδο

χυμός ενός λεμονιού

αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα λαχανικά: τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα καρότα σε μπαστουνάκια και την σελινόριζα αφού την καθαρίσουμε από το εξωτερικό της περίβλημα, την κόβουμε σε χοντρές φέτες και στη συνέχεια σε μικρούς κύβους.  Στη σελινόριζα αποφεύγουμε τα κομμάτια που έχουν ρίζα.  Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα πλατύ σκεύος και αχνίζουμε την σελινόριζα μαζί με τα κρεμμυδάκια για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία.  Προσθέτουμε στη συνέχεια τον άνηθο, το κουσκουσάκι, αλάτι, πιπέρι και 6 κούπες νερό.  Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκουσάκι.  Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού και αν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο νεράκι.

ΠΕΝΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ πέννες χρωματιστές

½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

3 κουταλιές τοματοπολτός

200γρ. φέτα

100γρ. κασέρι

2 αυγά

2 μικρά κουπάκια γιαούρτι στραγγιστό (περίπου 400 ml) + ένα ποτήρι νερό

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αχνίζουμε στις 2 κουταλιές ελαιόλαδο τον κιμά μαζί με τον τοματοπολτό και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ένα φλιτζάνι νερό και το βράζουμε για 15 λεπτά.  Παράλληλα βράζουμε τις πένες, για 5 περίπου λεπτά προσέχοντας να μη μαλακώσουν.  Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε, κρατάμε ένα ποτήρι από το ζωμό τους και τρίβουμε τα τυριά.  Ανακατεύουμε τις πένες, το μίγμα του κιμά, τα τυριά και τα στρώνουμε σε μέτριο ταψάκι.  Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι, αραιώνουμε το γιαούρτι με το ζωμό του μαγειρέματος, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κουταλιές), αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τις πένες.  Ψήνουμε για 25΄σε μέτριο φούρνο ή μέχρι να κάνει κρούστα η σάλτσα του γιαουρτιού

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ PESTO ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Υλικά (για 4 άτομα)
•500 γρ. ταλιατέλες πιπεριάς Φλωρίνης
•1 κούπα φύλλα μαϊντανού
•1/3 κούπας ελαιόλαδο
•1 σκελίδα σκόρδο...
•4 κουταλιές χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα
•100 γρ. Φέτα
•1/2 κούπα ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
•Αλάτι, πιπερι

Εκτέλεση
Στο blender βάζουμε το μαϊντανό μαζί με το σκόρδο και τα πολτοποιούμε.
Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύσμα του, το αλατοπίπερο, τα αμύγδαλα και τέλος τη φέτα και το χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ανακατεύουμε με τα βρασμένα ζυμαρικά και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΝΕΣ

Υλικά

500 γρ πέννες

½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

3 κουταλιές τοματοπολτός

½ ματσάκι μαϊντανό

100γρ. κεφαλογραβιέρα

100γρ κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα

2 κουταλιές ελαιόλαδο

 

για τη μπεσαμέλ

4 κουταλιές ελαιόλαδο

5 κουταλιές αλεύρι μαλακό

1 λίτρο γάλα

2 αυγά

αλάτι, μαύρο πιπέρι

μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση

Αχνίζουμε στις 2 κουταλιές ελαιόλαδο τον κιμά μαζί με τον τοματοπολτό και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, ένα φλιτζάνι νερό και το βράζουμε για 15 λεπτά.  Τρίβουμε τα τυριά. 

Παράλληλα βράζουμε τις πένες, για 6 περίπου λεπτά προσέχοντας να μη μαλακώσουν.  Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με το μίγμα του κιμά, την μισή ποσότητα των τυριών και τα στρώνουμε σε μέτριο ταψί. 

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλεύρι να «λαδώσει»,προσθέτουμε σιγά – σιγά το γάλα και σιγοβράζοντας κάνουμε την κρέμα.  Στο τέλος προσθέτουμε τα αβγά, τα υπόλοιπα τυριά, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε την κρέμα πάνω από τις πένες.

Ψήνουμε για 25΄σε μέτριο φούρνο ή μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ

Υλικά

•250 γρ. Στριφτάρια ανάμεικτα

•10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

•1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε καρέ

•1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε καρέ

•200 γρ. πικάντικη γραβιέρα κομμένη σε κύβους

•1 κούπα καρύδια χοντροτριμμένα

•Λάδι, ξύδι μπαλσάμικο

•Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα στριφτάρια, τις πιπεριές και τη γραβιέρα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα χτυπώντας το λάδι με το μπαλσάμικο και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Extra tip

Για πιο πλούσια γεύση προσθέτουμε γαλοπούλα κομμένη σε μικρά κομμάτια ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας.

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Υλικά

•250 γρ. στριφτάρια παντζάρι

•250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

•1 κ.σ. Μαγιονέζα

•1 πράσινο μήλο

•1 μικρό αγγούρι

•1 καρότο

•Αλάτι, λευκό πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα κρυώνουμε.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και αλατοπιπερώνουμε.

Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το αγγούρι και το καρότο (να μη λιώνουν).

Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά, το αγγούρι και το καρότο, ρίχνουμε σε μικρά κυβάκια το μήλο (αφού το περιχύσουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει) και τέλος προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά

•250 γρ. στριφτάρια ανάμικτα

•1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε καρέ

•1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε καρέ

•1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε καρέ

•1 μεγάλο κολοκυθάκι κομμένο σε καρέ

•1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε καρέ

•1 φλ. τσαγιού λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες

•1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε καρέ

•1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

•2 κ.σ. Ελαιόλαδο

•2 κ.σ. Μπαλσάμικο

•Αλάτι

•1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

•1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο

 

Εκτέλεση

Σε μια λαμαρίνα βάζουμε τις πιπεριές, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και το ξερό κρεμμύδι.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και τ’ αλατίζουμε.

Τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα κρυώνουμε.

Αναμιγνύουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά, προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

ΠΕΝΝΕΣ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

Υλικά

½ κιλό μακαρόνια Πέννες

2 αυγά ολόκληρα

2 κρόκους

350 γρ. παρμεζάνα

8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

1 κουτ. κόκκινο πιπέρι

100 γρ. ανθόγαλα

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια.

Τηγανίζουμε το μπέικον (χωρίς λάδι).

Προσθέτουμε πιπέρι ανθόγαλα και αυγά καλά χτυπημένα.

Ξαναρίχνουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το μείγμα και το τυρί.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Υλικά

λαζάνια

κρεμμυδάκι φρέσκο

τρυφερά φύλλα σπανάκι

ελαιόλαδο

κουκουνάρι

αλάτι, πιπέρι

σκόνη σκόρδου

λίγη μουστάρδα πικάντικη

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά με λίγο αλάτι όπως πάντα. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα κουκουνάρια. Προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου, ανακατεύουμε ελαφρά και σβήνουμε τη φωτιά.

Βάζουμε όσο μουστάρδα θέλουμε, την ανακατεύουμε κι αυτή και ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά (αφού πρώτα τα σουρώσουμε με μια τρυπητή κουτάλα). Ανακατεύουμε πάλι ελαφρά και σερβίρουμε καυτά με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά

½ κούπα βούτυρο

½ κιλό μακαρονάκι κοφτό

1 λίτρο γάλα

2 κούπες νερό

2 κούπες φέτα

2 κούπες κεφαλοτύρι

6 αυγά

Αλάτι - πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα πυρέξ το βούτυρο και τα μακαρόνια και από πάνω το γάλα και το νερό.

Πασπαλίζουμε τα τυριά.

Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε και αυτά στο πυρέξ.

Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ο.