ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Υλικά

2 φλ. αλεύρι

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 φλ. Γάλα

2 αυγά

Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα παχύρευστο μείγμα. Βάζουμε στο τηγάνι λάδι. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο λάδι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Όταν οι τηγανίτες ροδίσουν από τη μια πλευρά, τις  γυρίζουμε κι από την άλλη. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε προηγουμένως βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρουμε με μέλι ή πετιμέζι.

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Υλικά
3/4 φλ. ελαιόλαδο
½ κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
600γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το ξύλο κανέλας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει. Τότε προσθέτουμε το αμύγδαλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Με κουτάλα ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το χαλβά να χλιαρύνει. Βάζουμε το γλυκό σε φόρμα, προσέχοντας να μην αφήσει κενά. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά για 6-8 άτομα
250 γραμμάρια αλεύρι
250 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
125 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1  μεγάλο αβγό
1  λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα
λίγο γάλα
μαρμελάδα της επιλογής σας

Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ προσθέστε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί με μια πρέζα αλάτι κι ανακατέψτε, μέχρι να δημιουργηθεί μια θρυμματισμένη ζύμη, που να θυμίζει ψίχουλα.
Προσθέτετε στα ψίχουλα το αβγό και το ξύσμα και ανακατεύετε λίγο ακόμη, να ενωθούν. Αν διαπιστώσετε ότι η ζύμη είναι πολύ συμπαγής και δεν δουλεύεται, ρίχνετε ελάχιστο γάλα στο μείγμα.
Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας  και τον πλάστη με αλεύρι. Ξετυλίγετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε λεπτού προς μεσαίου πάχους φύλλο.
Ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα ταρτάκια, τα γεμίζετε με 1-2 κουταλιές και τα λειαίνετε ελαφρώς. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 15 λεπτά, τοποθετώντας τη σχάρα στη μεσαία θέση!

ΡΑΒΑΝΙ

Υλικά

10 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι

10 αυγά

10 κουταλιές ζάχαρη

½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

 

Σιρόπι

3 ποτήρια νερό

3 ποτήρια ζάχαρη

Ξύλο κανέλλας

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε κροκάδια και ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σιμιγδάλι και κονιάκ.

ΚΟΡΜΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

Υλικά

1 ½ πακέτο βούτυρο

2 αυγά

3 φλυτζάνια τσαγίου ζάχαρη άχνη

4 κουταλιές σούπας κακάο

½ κιλό μπισκότα ΜΙΡΑΝΤΑ θρυμματισμένα

½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

1 ποτήρι κρασιού γάλα

250 γρ. Καρύδι χοντροκομμένο

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά και τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό με αλουμινόχαρτο.

Το βάζουμε στην κατάψυξη και όταν παγώσει το κόβουμε σε φέτες.

ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ

Υλικά

8 αυγά

8 κουταλιές σούπας καρύδι κοπανισμένο

8 κουταλιές σούπας ζάχαρη

8 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

Ξύσμα πορτοκαλιού

Κανέλα – γαρύφαλλο

 

Σιρόπι

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 ½ φλυτζάνι νερό

1 φέτα λεμόνι

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το καρύδι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τις βανίλιες, την κανέλα το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού (1ο μείγμα).

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε το 1ο μείγμα στη μαρέγκα, προσθέτουμε το μείγμα με τα κροκάδια και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε για 45’.

Ρίχνουμε το σιρόπι καυτό, σε κρύο γλυκό.

ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Για τη γέμιση

1 κιλό φύλλο

½ αμύγδαλα τριμμένα

4 φρυγανιές

1 κουταλιά σούπας κανέλα

Τα τυλίγουμε, αλείφουμε βούτυρο και ψήνουμε.

 

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη

1 κιλό λεμόνι

Χυμό 1 λεμονιού

Βανίλια

Σιροπιάζουμε κρύο κανταΐφι, με καυτό σιρόπι.

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode